När ditt barn har fått en plats på Linbråkan har du säkert många frågor, särskilt om det är första gången du ska skola in ett barn på förskola. Här finns svar på många vanliga frågor om inskolning och förskolestart. Du kan också kontakta din fadderfamilj eller den pedagog som ska ansvara för inskolningen.
När din familj har fått plats på Linbråkan får ni en fadderfamilj som ni kan vända er till med frågor och som ska hjälpa er att komma igång med insatserna. När det är dags för inskolning har ditt barn en ”egen” pedagog som har hand om hela inskolningsperioden. Samma pedagog kommer att följa barnet under tiden på Linbråkan och ha utvecklingssamtal med er föräldrar en gång per termin.
Så funkar inskolningen
Du får träffa den pedagog som ska ansvara för inskolningen och berätta om ditt barns personlighet och vanor och så får du information om hur inskolningen brukar gå till. Därefter gör pedagogen en plan för inskolningen som är anpassad efter barnet.
Vi använder den traditionella ”långa” inskolningen som brukar ta cirka två veckor för mindre barn och lite kortare tid för större barn. I början är du tillsammans med barnet på förskolan i några timmar åt gången, och efter hand ökar vi på tiden. När barnet känner sig tryggt börjar du lämna barnet med ansvarspedagogen. Först kortare stunder och sedan längre och längre perioder i den takt som behövs för att barnet ska bli tryggt på förskolan. Med den långa inskolningen kommer du som förälder också att snabbt få lära känna verksamheten, pedagogerna och de andra barnen.
Ett par månader senare är det dags för ett uppföljningssamtal för att diskutera vad som har gått bra och vad som skulle kunna bli bättre.
Bra att förbereda innan förskolestarten
- Märk kläder med barnets namn.
- Ta med stövlar och regnkläder som ska finnas på förskolan och namna dem.
- Varje barn har en låda med extrakläder. Ta med extra tröja, byxor, strumpor och underkläder.
- Sover barnet middag? På Linbråkan sover barnen ute på verandan i egna vagnar. Om ni inte kommer med vagn på morgonen eller om den vagn ni har inte passar för att sova i kan ni ha en vagn stående för middagsvilan. Åkpåse eller filt behövs vintertid.
- Ta med napp eller snuttefilt om barnet använder det.